tag-uri și lepșe

Tag: Mid-Year Book Freak-Out Tag [2018]

37594939_837053496488107_6851935720160886784_nDede de la Bookysme-Praf de Stele m-a provocat la o nouă leapşa literară unde, vedete absolute sunt bineînţeles lecturile din această primă jumătate a anului. La un moment dat, voiam chiar să fac o prezentare a cărţilor achiziţionate sau primite până la jumătatea anului 2018. După ce am trecut de 50 de cărţi, am abandonat. Aşa că, îmbrăţişez cu toată inima această leapşa. E mai puţin obositoare decât ideea mea şi nu presupune reorganizarea bibliotecii.

 1. Cea mai bună carte pe care ai citit-o, până acum, anul acesta?

Cărţi bune citesc mereu. Dar o carte altfel, ieşită din norma obişnuitului, este Atunci când era mereu duminică de Ştefan Mitroi. O poveste a sufletelor. O viziune inocentă a lumii, pe care o pot avea doar sufletele naive ale copiilor. O lectură încântătoare care m-a lăsat năucită şi fascinată în acelaşi timp.

2. Cel mai bun sequel pe care l-ai citit?

La această categorie se înscrie Rogue de Monica Ramirez. Am adorat acest volum şi m-am reîndrăgostit la fiecare pagină de Vaughn. Cred că încă mai sunt amorezată :)). Oricum toată lumea are interdicţie la el. Este febleţea mea. Una dintre cele multe, oricum.

3. O carte ieșită recent, dar pe care nu ai citit-o încă?

Sunt multe cărţi publicate recent care m-au atras şi pe care n-am apucat să le citesc. Între timp, le-am şi şters de pe lista cu dorinţe literare. Se adunaseră prea multe şi mă luase cu panică.

4. Ce carte aștepți cu nerăbdare să iasă în a doua jumătate a anului?

Coșmarul lui Maximilian Novac de Cristinne C.C. Autoarea, conform unui fragment postat, promite o perspectivă a lui MaxiMax despre povestea Ephialtelor. Sunt mai mult decât curioasă de cum a văzut-o el pe Alisia şi ce impresii şi-a făcut având în vedere că toată viaţa i-a fost inoculată ura pentru coşmaruri. Abia aştept. O mai fi mult până la Gaudeamus?

5. Cea mai mare dezamăgire?

În general, nu prea simt o lectură drept o dezamăgire. Dezamăgire la mine nu se rezumă la poveste în sine ci mai mult la autor, că în el îmi pun speranţele. Şi nici nu obişnuiesc să notez o carte în funcţie de cum am simţit-o eu. Fiecare are propria lui viziune şi contabilizează în funcţie de propriile experienţe. Însă, anul acesta dezamăgirea a venit de la Ioana Dumitrăchescu cu a ei poveste Lacrimi de îngeri. Nici măcar nu-mi dădeam seama ce nu-mi plăcea: neverosimilitatea acţiunilor sau imaturitatea personajelor? M-am luminat târziu: naraţiunea scrisă la toate timpurile cunoscute. Deşi autoarea a avut viziune, modul ei de transpunere a poveştii a lăsat de dorit, spulberându-mi orice tentativă de a mă axa pe ceva ce mi-a plăcut.

6. Cea mai mare surpriză?

Lumina lui Trodheim, primul volum din seria Vicontele Verenţei Pierdute, de Laura Ştirbu. M-am îndrăgostit de lumea de basm, de personaje, de magia lor, de imaginaţia acestei autoare. Cred că mor până apare continuarea continuărilor. Nu de alta, dar undeva pe la mijlocul seriei se află răspunsul la întrebarea: Cine-i mortu’ din viziunea lui Iustinian. Sper să nu fie unul din personajele mele preferate, alea toate care sunt.

7. Noul tău autor preferat?

Nu cred că am un nou autor preferat pe care să-l „hăituiesc”. Cu toate că aş trece-o aici pe Laura Ştirbu. Aştept continuarea seriei Vicontele Verenţei Pierdute cu prea mare curiozitate. Aştept şi continuarea de la Fraiero! de altfel, că sunase cineva la interfon.

8. Cel mai recent crush ficțional?

Ultima strigare, în materie de crush ficţional, rămăsese la Vaughn alias Rogue. Nu-mi apare o altă iubire la orizont. Cred că el încuie haremul pentru moment.

9. Cel mai recent personaj preferat?

Mama Catinca din Păcatele Fiului de Theo Anghel. Prea spărgea liniştea în momentele cheie. Săracul Luca. Cred că mama Catinca era de fapt pedeapsa lui.

10. O carte care te-a făcut să plângi?

Sub stelele tăcute de Laura McVeigh şi O vară în Long Island de Ann Brashares sunt cărţile care m-au făcut să plâng. Una mi-a adus lacrimi pe obraji datorită mirajului în care m-a făcut să trăiesc şi de sub praful căruia m-a smuls brusc înainte de a realiza ce m-a lovit. Cealaltă m-a ameţit cu marea de personaje, m-a făcut să le îndrăgesc pe fiecare în parte şi apoi, înainte să realizez, mi l-a smuls din braţe pe cel mai drag. Aşa că le combin şi iese o inundaţie de toată frumuseţea.

11. O carte care te-a făcut fericită?

Nu ştiu în ce sens ar fi trebuit să mă facă fericită o carte. Cărţile sunt fie amuzante, fie dramatice. Dacă se încheie într-un mod frumos, tu rămâi ancorat în drama de până la acel moment. În acest caz, nu am citit o carte lipsită de drame despre care să exclam: ah, asta e fericirea. Nici măcar una amuzantă care să nu fie piperată cu substraturi neplăcute cotidiene nu am găsit. M-am amuzat, m-am deprimat, am căzut în borcanul cu melancolie, dar cartea fericirii nu am găsit-o în această jumătate de an. Sau poate că am fost eu prea axată pe partea goală a paharului.

12. Cea mai bună adaptare a unei cărți pe care ai văzut-o anul ăsta?

N-am mai avut răbdare să vizionez un film de anul trecut, probabil. Sunt setată pe telenovele turceşti. Alea văzute pe calculator pentru a putea fi derulate. Aşa că practic, nici la telenovele nu mă uit. Pe ideea: „-Şi ce zici că faci? -Ei, derulez şi eu un film.”

13. Recenzia preferată pe care ai scris-o în acest an?

Nu am o recenzie preferată. Niciodată nu simt că reuşesc să transpun sentimentele trezite de o lectură într-o formă cât de cât mulţumitoare. Iar anul ăsta m-am simţit şi mai puţin inspirată. Sentimentele n-au vrut să se materializeze în cuvinte.

P.S. Trebuia să fi sărit peste această întrebare. Acum o să încep să-mi puricesc recenziile şi să mă plâng de ele.

14. Cea mai frumoasă carte pe care ai cumpărat-o anul acesta?

Diabolica de S.J. Kincaid. Cu toate că în afară de copertă nu mă atrage nimic la poveste, cel puţin din primele 50 de pagini. Ba chiar îmi sună a clişeu SF-ist. Cred că o reneg şi spun Trezirea unui coşmar de Cristinne C.C. cu toate că l-aş fi vrut pe MaxiMax pe copertă, nu pe Victor. Sau… am numai cărţi frumoase. Cele mai multe şi ca aspect şi ca conţinut.

15. Ce carte trebuie să citești până la sfârșitul anului?

Nu ce carte! Ce cărţi? Aş cam vrea să ajung cu lectura la Regina Maria de Cristian Moşneanu şi la volumul Din negura timpului de Lavinia Călina. De Regatul ceţii şi al furiei de Sarah J. Maas nici nu-mi vine a mai pomeni. Şi să nu uit că Jocul necromanţilor de Şerban Andrei Mazilu încă adună praf pe raft. De anul trecut chiar. Asta aşa, ca încălzire că lista e cu mult mai mare.

Mulţumesc pentru tag, Dede! Invit în hora recensământului literar pe Anca de la Anca şi cărţile, Eva de la Rândurile Evei şi pe Marius Andrei de la Cărţi Analogii Antalogii. Preferinţele jos, fraţi întru lectură :))

11 gânduri despre „Tag: Mid-Year Book Freak-Out Tag [2018]

 1. Treacă de la mine. Poți să-l păstrezi pe Vaughn. Na! :))

  Sunt atâtea titluri pe care le-ai adus în vedere și pe care nu le-am citit! Ce-mi faci tu mie, Maco? Cât să mă mai țină și lista mea care tot crește și care nu știe cum să se mai reducă și ea, că hop citesc una și se adaugă altele zece? Mi-e că o să explodeze la un moment dat. :))

  PS. La Owen nu cred că te las să-l iei. :p

  Apreciat de 1 persoană

 2. Chiar credeai că nu am să-ți citesc răspunsurile acestui Tag (pe care eu evidnet l-am ratat)????
  Cum adică nici ACUM nu ai citit „Jocul necromanților”???? Adică eu mi-am bătut capul anul trecut la Gaudeamus să te conving să-l iei și aucm trebuie să mă gândesc la argumente de a te convinge să-l citești??? Așa regret că nu m-am înscris și eu la concursul ăla al tău cu citate…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s