Ficţiune · literatura contemporana · Mister · Recenzii carti · Recenzii cărţi · Suspans · thriller

Recenzie „OPS Files: Intelligenex” (Gemini #3) de Monica Ramirez

pizap.com15487840522251

 

Timpul minte. Se maschează într-o formă simetrică de-o uniformitate perfectă, folosind ceasuri şi calendare pe post de complici. Ne alunecă printre degete prin prezent către un viitor previzibil şi câteodată spre o altă dimensiune fără nicio legătură cu trecutul de acum un minut. Timpul este cea mai mare înşelăciune… Pentru că nu ştim niciodată, timpul nu ne permite să privim decât într-o singură direcţie.

Monica Ramirez minte precum timpul de care vorbește. Jonglează cu imaginația așa de bine încât ne dă senzația trăirii unei alte vieți. Una identică cu pericolul ce ne suflă-n ceafă, cu adrenalina ce aleargă-n vene și cu inteligența accelerată la maximum. Ne dă chipia lui Sherlock Holmes pentru a nu ne putea asorta cu uniforma portocalie a pușcăriașilor. Ne oferă cătușe-n dar ne aruncă agrafe în buzunare. Dar până unde ne mai putem juca de-a vinovatul fără vină, dar cu cadouri, oare?

-Cine e judecătorul care a semnat ordinul de transfer? întrebă Quinn înainte să coboare.

-Cineva inventat de Winks, îi făcu Kyle cu ochiul, referindu-se la unul dintre geniile IT de pe ştadul de plată al Mossadului. Apropo, îi eşti dator vândut, ţi-a udat plantele toată perioada asta cât ai fost ocupat să fii cetăţean model.

-Şi câinele?

-Ce câine? se încruntă Kyle. Să-mi bag… nu-mi spune că ai şi câine!

Quinn zâmbi.

-N-am, dar a meritat vrăjeala doar să-ţi văd faţa.

Cei ce au citit primele volume din seria Gemini, respectiv Gemini și Rogue, sunt sigură că se așteaptă ca, în OPS Files: Intelligenex să pășească în aceeași lume a spionajului unde, agenți aleși pe sprânceană, precum Vaughn (da, da, fiecare cu preferatul său), să-și pună viața în pericol pentru a apăra secrete de stat sau a ține mulțimea în siguranță. Vedeți că de data aceasta aveți imaginația în afara granițelor prestabilite.

-Norocul favorizează întotdeauna tupeul cât casa.

OPS Files: Intelligenex schimbă repertoriul cu care ne-am obișnuit. Nu ieșim din sfera agenților secreți cu care Monica Ramirez ne-a obișnuit. Numai că, în loc de arme și misiuni secrete, al nostru personaj principal, Quinn Altman, primește o uniformă portocalie, o cămăruță cu gratii și acuzația de triplă omucidere a propriei familii. Ba, pe la colțuri, se zvonește și că motivul crimelor ar fi gelozia. Frumoasa Stephanie, logodnica fratelui lui Quinn, pare a fi cea ce i-a sucit mințile kidonului nostru, agent al Mossadului. Cât e adevăr și cât minciună?

Quinn oftă iritat, gândindu-se că viaţa bătea filmul până-l umplea de sânge. Obosise să se afle mereu cu un pas în urmă, trebuia să găsească modalităţi de-a face paşi înainte şi asta cât mai curând. Aceea era marea problemă atunci când mergeai pe firul indiciilor, faptul că le urmăreai şi erai mereu în urmă prin definiţie.

După ce și-a petrecut șase luni în închisoare, timp în care avocații nu au găsit nicio soluție salvatoare, Quinn se mai trezește și cu o tentativă de asasinat, după gratii. Iar atunci când termenul limită al procesului se apropie, iar Stephanie vine cu propria poveste cum că persoane dubioase se află pe urmele ei, Quinn se vede nevoit să scoată de la naftalină artileria Mossadului. Evadând din închisoare, profitând de o birocrație alambicată, Quinn și Stephanie pornesc propria investigație.

Jucăm cărţile pe care le avem în mână şi nu pierdem niciodată din vedere imaginea de ansamblu. În ciuda vagonului de rahat pe care ni l-a răsturnat soarta în cap, viaţa încă mai are multe de oferit.

Suntem aruncați astfel într-o adevărată țesătură mafioată făurită din oameni influenți, o armă biologică și un șir de crime. Ceea ce părea inițial o coincidență pare să se ramifice în zeci de piste ce duc spre fundături. Quinn și Stephanie se văd nevoiți să se arunce orbește spre fiecare ușă întredeschisă, investigând fiecare nouă informație și accelerând procesul de descoperire a adevăraților vinovați. În același timp, scurgerea celor trei săptămâni până la procesul lui Quinn atârnă greu deasupra capetelor celor doi.

-Trei oameni pot păstra un secret, atâta timp cât doi dintre ei sunt morţi, spune o zicală veche.

OPS Files: Intelligenex păstrează ritmul alert din celelalte volume, precum și tipologia agentului secret antrenat pentru situații extreme și cu sânge rece. Se schimbă însă modus-operanti. După cum spuneam, în locul unei misiuni secrete, primim provocarea de salvare a propriei vieți, de spălare a propriei imagini.

-Suntem obişnuiţi să ne asumăm riscuri pentru a ne bucura de recompense, să valsăm cât mai aproape de margine dacă de asta e nevoie pentru a câştiga. Trăim într-o lume a prădătorilor, n-avem de gând să devenim prada.

Quinn Altman, în locul unei misiuni ce i-ar putea crește reputația, primește provocarea de a-și salva singur pielea. Ca și cum, ca un ultim test, i se spune: Te-am antrenat, ești unul dintre cei mai buni kidoni ai noștri. Testul final, e să te salvezi! Dacă ai aptitudini bune, te salvezi, dacă nu ți-ai însușit antrenamentul atroce, nu-ți mai rămâne decât să speri că ți se va da fața după culoarea uniformei.

-Asta a fost prezentarea mea. Ştiu că probabil trebuie să vă gândiţi mai mult înainte să luaţi o decizie.

-Nu chiar, contră Quinn. Când te caţeri pe o scară atât de îngustă şi alunecoasă ca a noastră, nu scapi din mână o astfel de şansă nesperată. Lucrezi din greu, faci sacrificii şi profiţi de toate avantajele pe care le poţi obţine.

Stephanie, frumusețe și inteligență într-un trup de zeiță, are șansa de a trăi pentru un timp scurt în lumea din umbră a lui Quinn. Te-ai aștepta ca un om ca ea, să cedeze cu fiecare glonț îndreptat spre ea, cu fiecare om ucis pentru salvarea propriei vieți. Și totuși, se ridică de fiecare dată, reînsuflețită cu și mai multă dorință de a-i demasca pe făptași. De parcă tăria de caracter nu ar fi de ajuns, se mai ridică și la nivelul unui partener de excepție pentru Quinn, părând parcă a fi ea însăși un alt agent al Mossadului.

-Adevărul e mult mai grav decât ai avut vreodată impresia.

Cu OPS Files: Intelligenex luăm drumul investigațiilor, nelăsându-ne însă aptitudinile de agent acasă. Precum un adevărat detectiv, luăm urma dovezilor și reconstruim un puzzle ce ne poartă în interiorul Bionovo Pharmaceuticals și ne aduce și mai aproape de adevărații vinovați.

Acasă e un termen relativ. N-am aparţinut niciodată de nicăieri şi mereu am căutat chestia aia care să mă lege de ceva, gândindu-mă că trebue să fie pe undeva şi că tot ce am de făcut e s-o găsesc. Dar cred că poate acasă am fost noi doi împreună. Tu şi cu mine, împreună împotriva tutror. Cred că asta a reprezentat absolut tot.

Nu ne putem opri însă din a nu ne întreba ce anume este Intelligenex și de ce trebuie să moară atâția oameni pentru el!? Într-o astfel de alambicată investigație, au timp suficient Quinn și Stephanie pentru a ajunge la adevăratul vinovat? Și chiar dacă-l descoperă, ce șanse au de a-l aduce în fața justiție pentru a fi scoși de sub acuzația de triplă omucidere?

-Doar închide-ţi ochii. Încearcă. Poate aşa vei vedea exact ce se află chiar în faţa ta, pentru că dacă te încăpăţânezi să tot priveşti în urmă, e posibil să-ţi ratezi întreaga viaţă.

Monica Ramirez ne poartă cu sufletul la gură într-o lume a investigației. Ceea ce ar părea o poveste pasivă, se transformă într-o adevărată întrecere contra-cronometru unde atât abilitățile fizice cât și cele psihice trebuie să se supună timpului și să acționeze într-un mod reflex dar bine gândit. Peste toată această adrenalină, nu ne putem însă desprinde nici de fiorii pasiunii care se interpun în inimile noastre dându-ne operațiunea peste cap și sucindu-ne logica. OPS Files: Intelligenex este un James Bond combinat cu Sherlock Holmes și asezonat cu niţică Mr. & Mrs. Smith.

OPS Files: Intelligenex, volumul 3 din trilogia Gemini de Monica Ramirez este disponibil pe site-ul editurii Tritonic şi în librăriile partenere.

 

Titlu: OPS Files: Intelligenex

Seria: Gemini

Autor: Monica Ramirez

Editura: Tritonic

An publicare: 2018

Nr. pagini: 354

6 gânduri despre „Recenzie „OPS Files: Intelligenex” (Gemini #3) de Monica Ramirez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s