Citate · Nonfictiune adulti · Recenzii cărţi

Recenzie „O inimă neînfricată” de Mariane Pearl & Sarah Crichton

51w48OJCnhL._SX299_BO1,204,203,200_TERORÍSM s. n. 1. Totalitatea actelor intenționate de violență comise de un grup sau de o organizație pentru a provoca o teamă generalizată și pentru atingerea unor scopuri politice.

…a încerca să clarifici şi să înţelegi natura activităţilor teroriste înseamnă să te arunci de bunăvoie într-un abis întunecat.

O definiţie generală şi un citat pe măsură ce vin să ne ofere principalele idei cuprinse în romanul O inimă neînfricată. De altfel, termenul de roman este într-o oarecare măsură greşit atribuit volumului de faţă. O inimă neînfricată nu este un roman, o poveste la ceas de seară, ci răpirea vieţii unui om, smulgerea lui dintr-un viitor luminos şi aruncarea lui drept momeală într-o lume a violenţei şi, mai ales, al non-sensului unor acţiuni de strivire a umanităţii.

Aici e aceeaşi ură străveche, o ură care te face să te întrebi dacă umanitatea va trage vreodată învăţăminte din propria ei istorie.

Mariane Pearl vine să ne spună drama reală din spatele ştirilor. Cu inima plină de durere, înecată în suferinţă, ne împărtăşeşte de unde poate face rost o fiinţă de puterea necesară pentru a trece peste pierderea celui iubit într-un mod absurd, din motive neînţelese. O inimă neînfricată, prin vocea Marianei Pearl, ne prezintă povestea lui Danny Pearl din spatele culiselor, din linia întâi de investigaţie.

Adesea, oamenii văd pacea ca pe simpla absenţă a războiului, dar pacea nu este nimic altceva decât rezultatul unor acţiuni curajoase întreprinse pentru a iniţia un dialog între civilizaţii.

Danny Pearl, jurnalist dedicat meseriei sale şi devotat adevărului, şi-a pierdut viaţa într-un mod hain, în mâinile teroriştilor, acuzat fiind drept agent sub acoperire al CIA; aceasta fiind scuza oficială a grupării teroriste ce l-a răpit, sechestrat şi ucis. În drept însă, o crimă rămâne o crimă, iar loc de scuze şi acuze nu există. La finalul zilei, o crimă rămâne crimă, un act terorist transmite aceeaşi groază şi aceeaşi moarte.

Mariane Pearl, însărcinată în câteva luni, se vede nevoită să facă faţă celei mai mari traume: dispariţia mult iubitului soţ. Aflată peste noapte în postura omului ce aşteaptă noutăţi despre persoana dragă, aceasta dă dovadă de tărie de caracter şi de speranţă neţărmuită. Alături de toate agenţiile guvernamentale de investigaţie, ea vrea să afle cine sunt oamenii ce i-au răpit soţul şi, mai ales, cum îl poate din vâltoarea evenimentelor în viaţă.

Lumea nu e un loc prea frumos, dar unii oameni desigur trebuie să-şi făurească propria fericire.

O inimă neînfricată nu este doar despre suferinţă şi continuarea vieţii după tragedie. Mariane Pearl ne arată cât de încâlcite sunt iţele investigării un caz de răpire. Ne arată paşii ce s-au urmat, cine au fost ajutoarele şi eforturile depuse pentru prinderea oricărei piste în condiţiile în care minciunile devin adevăr iar criminalii se ascund în rândurile celor mai influente persoane. Karachi, Pakistan, devine locul unde se totul este pus sub supravegherea şi fiecare om este investigat. Cu toate acestea obstacole sunt la fiecare pas, minciunile fac parte din rutina zilnică, iar oamenii sunt mai cruzi ca niciodată.

Cine sunt oamenii ce ajută la investigarea răpirii lui Danny Pearl? De unde găseşte Mariane forţa necesară de a trece peste tragedie? Ce destin au eroii ce se pun contra terorii?

La finalul acestei biografii vei da căutare pe google al numelui Danny Pearl. Vei citi reportaje şi noutăţi şi vei compara bagajul de informaţii cu ceea ce ţi-a narat Mariane. Dar nu te vei declara mulţumit. Vei fi sâcâit de ideea că, în ciuda tuturor, autorul moral din spatele poveşti încă nu a fost descoperit, că un om şi-a pierdut viaţa doar fiindcă… s-a putut. Răutatea şi cruzimea se ascund sub cuvântul terorism când, de fapt, cuvântul potrivit este om. Omul este, prin însăşi natura lui, rău şi crud, iar unii lasă aceste două cuvinte să le caracterizeze personalitatea.

Vă invit într-o istorie ce ne-ar fi plăcut să fie ficţiune şi să descoperiţi cât de încâlcite sunt iţele grupărilor teroriste, de unde poate pleca un fir şi în câte s-ar putea despica până la a prinde măcar o fărâmă de adevăr.

Volumul O inimă neînfricată este disponibil şi poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii Rao.

 

Titlu: O inimă neînfricată

Titlu original: A Mighty Heart

Autor: Mariane Pearl & Sarah Crichton

Editura: RAO

Anul publicării: 2013

Nr. pagini: 352

Un gând despre „Recenzie „O inimă neînfricată” de Mariane Pearl & Sarah Crichton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s