Beletristică · Citate · Ficţiune · literatura contemporana · literatură română · Recenzii cărţi · thriller

Recenzie „Anatomia unei inocenţe furate” de Marina Neagu

92553409_1603387429817048_3661267828075397120_nPe Marina Neagu o cunoaştem drept autor fantasy. Unul a cărui peniţă te vrăjeşte şi a cărui imaginaţie te surprinde prin răsturnările de situaţie menite să-ţi distrugă orice tentativă de a anticipa următorii paşi ai poveştii. Ne amintim de Frumuseţi monstruoase

Îmi şi imaginam conversaţiile gardienilor la următoarea lor şedinţă: Singura umbră cu o inimă a murit când inima în cauză i-a zburat gardianului direct în braţe!

unde singura umbră cu inimă ne ţine cu inima la gât când se confruntă cu cele mai mari coşmaruri ale ei. Nu o uităm nici pe Sara care pe parcursul primelor două volume, Urlet în tăcere

Hai, nu te supăra pe mine! Și mie mi-a fost greu să scriu scenele astea. Dar, nah, așa a vrut povestea.

Ai făcut o pauză?

Bun! Mergem mai departe la următorul capitol.

şi Te văd!

-Ştii?! i-am spus, privindu-l prin ceaţa indusă de aburii alcoolului. Cred că am nevoie de un transplant. (…) Un alt ficat care să îmi înlocuiască inima, i-am zis printre sughiţuri.

-Hmm! Şi ce o să faci cu un ficat în plus şi o inimă în minus?

-O să pot să beau mai mult şi o să îmi pese mai puţin…

nu a făcut altceva decât să ne demonstreze că suntem departe cu anticiparea de imaginaţia autorului. Eu, cel puţin, ştiu sigur că mi-am dat palme mentale la fiecare sfârşit de roman semnat Marina Neagu.

— Ce faci? a întrebat-o, încruntat.

— Ăăă… admir peisajul?

— Trebuia să aștepți să-ți deschid portiera. Annja l-a privit curioasă, neștiind dacă glumea, ori chiar vorbea serios.

— Am două mâini care funcționează perfect. Crede-mă, sunt puține lucruri pe care nu le pot face de una singură.

Acum, a venit timpul să o cunoaştem pe Marina Neagu drept autor ce se poate desprinde de fantasy, trecând la dramă ficţională încărcată din plin cu erotism. Un roman ce te va face să te gândeşti la alte zece romane pe care le-ai citit dar care, în final, se va distanţa de celelalte prin finalul său deosebit marca Marina Neagu.

— Am o idee, i-a susurat Lucien aproape de ureche, aplecându-se spre ea și presându-și mai tare mâna de piciorul ei.

— Am senzația că nu se întâmplă prea des, i-a răspuns Annja, îndepărtându-i mâna la fel de brusc.

Anatomia unei inocenţe furate trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte violul; un act de cruzime inuman ce distruge viitoruri. O victimă a violului se îmbracă în teamă şi trăieşte în coşmaruri. Îi va lua ani întregi de terapie să depăşească un astfel de episod dar nu va reuşi niciodată să revină la forma sa iniţială de om încrezător cu planuri de viitor. Îşi va pierde o parte significativă din propriu-i spirit şi nu va mai reuşi niciodată să se întregească.

În trupul ei nu mai exista nicio fărâmă de inocență. Fusese furată odată cu speranțele și visele ei de tânără naivă.

Annja, la doar şaisprezece ani, îşi vede viitorul ruinat. Ba mai mult, nici nu-şi poate ţipa durerea. Nu poate da glas terorii pentru a nu-şi împinge mama pe drumul final. O mamă ce a sacrificat totul pentru fiica sa, o mamă ce încearcă din răsputeri să nu se lase frântă de boala ce o macină tot mai mult cu fiecare zi ce trece. Astfel, mamă şi fiică luptă una pentru cealaltă.

Era atât de rănită, încât se mira că nu sângera prin pori. Avea să treacă şi peste asta, aşa cum reuşise să o facă de atâtea alte ori. O altă piatră în cursul râului, un alt val.

Şase ani de terapie, un cancer ce câştigă lupta cu viaţa şi Annja se trezeşte singură cu singura promisiune că îşi va căuta tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Însă nu va anticipa niciun moment că o promisiune o va arunca tocmai în cuibul de vipere ce cu ani în urmă i-au distrus inocenţa. Cum nu va prevedea nici că dragostea te poate spulbera de pe picioare fără niciun avertisment.

În acea zi, Annja mai învăţase o lecţie de viaţă. Ura sau cruzimea îţi puteau fi oferite de mâinile celui drag la fel de eficient ca acelea ale unui străin.

Frântă de episodul din adolescenţă, reconstruită de doctorul psihiatru Doc din bucăţile nepierdute şi apoi însufleţită de Sebastian, Annja se lasă pradă unui erotism de care nu s-ar fi simţit în stare până la el… cel ce-i fură inima pe nesimţite, anestezindu-i teama şi spulberându-i coşmarurile. Şi totuşi, ceva ascuns, sinistru, o învăluie în mirosul fricii din trecut şi tatuaje cu şerpi apar pe braţele unor feţe necunoscute. Trecutul este mai aproape ca niciodată şi un spirit răzbunător pune stăpânire pe simţămintele Annjei.

-Nu ai aflat până acum? La vedere sunt cei ce pot fi manevraţi, cumpăraţi, şantajaţi, apoi uşor de eliminat. Cei mai periculoşi şi de temut lideri sunt cei care conduc din umbră. Nimeni nu-i ştie, nimeni nu poate să-i judece, iar ei ţin lumea în palmă. Aleg când să strângă pumnul şi când să-l relaxeze.

Pe parcursul lecturii, am avut tendinţa să cad în capcana criticii omului ce nu s-a confruntat niciodată cu un rău atât de mare cât să lase sechele de neînlăturat. Omul dispus să zică: nu poate fi atât de dezinhibată după tragicul episod din viaţa ei; e prea încrezătoare; acceptă prea repede atingerile unui bărbat. Şi nu numai. Uităm însă cât e de luptător spiritul uman şi câtă tărie poate exista într-un om. Uităm că suntem puternici şi putem înfrânge orice teamă şi că, după orice traumă, facem tot posibilul să recuperăm cât mai mult din fiinţa de dinainte de distrugere. La final, învingător este cel ce se ridică mai presus de coşmaruri şi nu cel ce se lasă înăbuşit de ele.

A simţit tăieturile în piele şi arcada umflată.

-Mă simt perfect. Era cam întuneric când m-am machiat, dar nu-i bai; m-am hotărât să aplic pentru un post de bufon de circ. Am auzit că-i apreciază pe cei cu simţul umorului. Poate ar trebui să încerci şi tu.

-Mă bucur că ai supravieţuit. Viaţa ar fi fost mult mai plictisitoare fără glumele tale proaste.

Anatomia unei inocenţe furate spulberă naivitatea, apoi reconstruieşte un nou spirit pe parcursul anilor ce trec, îl învaţă să lupte pentru sine, îl învăluie în iubire şi scoate la iveală tot erotismul de care poate da dovadă. Marina Neagu te aruncă într-o scenă de groază absolută, apoi de îneacă în erotism ca să te devieze pe un drum al răzbunării. În final însă, răul mic este posibil să distragă de la un rău mai mare. Ce chip va purta adevăratul rău, mă întreb şi care vor fi consecinţele apariţiei sale?

— Nici Cristian, nici Lucien nu sunt printre cei recomandați pentru socializare.

— I-aș recomanda pentru eutanasiere, dar, nah, legea și faptul că aș arăta oribil într-un costum în dungi îmi cam taie elanul.

— Spune doar un cuvânt și se rezolvă.

— Cum? Ai de gând să schimbi uniforma pentru deținuți? Matt a zâmbit enigmatic. — Se poate rezolva și asta, sau nu află nimeni cine le-a venit de hac, i-a răspuns, zâmbind conspirativ.

Vă invit să păşiţi într-o poveste ce vă va purta de la groază la erotism, de la erotism la răzbunare, de la răzbunare la teamă şi de la teamă la un final neaşteptat ce îţi va smulge pământul de sub picioare, asta în timp ce urmăreşti câte un schimb de replici ce nu poate să nu-ţi smulgă zâmbetul de pe buze. În acelaşi timp însă, fiţi pregătiţi să fiţi şocaţi cum doar autoarea Marina Neagu o poate face.
Anatomia unei inocenţe furate de Marina Neagu poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.

Titlu: Anatomia unei inocenţe furate

Autor: Marina Neagu

Editura: Quantum Publishers

Anul publicării: 2020

Nr. pagini: 262

 

 

5 gânduri despre „Recenzie „Anatomia unei inocenţe furate” de Marina Neagu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s