Beletristică · Citate · Ficţiune · literatura contemporana · literatura universala · Mister · Recenzii cărţi

Recenzie „Nopțile cenușăresei” de Isabel Camblor

O viață învăluită în mister, o dependență aproape maternă și un final menit să elibereze, Nopțile cenușăresei nu este o poveste siropoasă despre găsirea prințului mult visat ci o poveste despre zborul din cuib. Isabel Camblor ne învață că orice dependență are vindecare, că orice învăț are și dezvăț și că omul, pus în situația de a fi pe cont propriu, se poate descurca de unul singur. Iluzia depinderii de altă persoană este doar atât: o iluzie.

Dragostea e frumoasă la urma urmei, dar nu întotdeauna de îndrăgostim de cei pe care zr trebui să-i iubim.

Nopțile cenușăresei ne-o scoate în prim plan pe Maria. Profesoară de istorie la un liceu din Madrid, Maria, în ciuda aparenței, este o tânără introvertită cu o teamă extraordinară față de lumea exterioară. Întocmai ca un dependent, Maria nu este dependentă de o substanță ci de o persoană – Blanca. Blanca este cea care dă tonul unei situației, găsește soluția unei probleme și îi pune Mariei la dispoziție orice resursă necesară existenței în lumea oamenilor normali. Asta până când Blanca dispare și castelul de cărți se spulberă. Dispariție sau crimă?

– Felicitări.

– Pentru ce? Nu este nici ziua mea de naștere, nici nu văd motive de felicitare pe o rază de kilometri de jur împrejurul meu.

– Pentru că ești Pești; și aștrii se configurează azi în favoarea ta. Ar fi bine, draga mea, ca azi să folosești ceva ori alb, ori negru, fie chiar și niște chiloți, asta ajută.

– Ar fi bine ca și tu să folosești ceva între alb și negru: se numește materie cenușie.

Cu ajutorul menajerei, ghicitoare în cărți de tarot în timpul liber, Amina, Maria dă startul unei căutări asidue a Blancăi. Astfel, aceasta este scoasă din siguranța pașilor ghidați în pericolul nopții madrilene unde teama de a o pierde pe Blanca devine mai puternică decât ipohondria sa. Lupta de a găsi piesele cheie spre Blanca o vor purta pe Maria în brațele unuia din elevii săi descoperindu-și astfel senzualitatea și deschizându-și orizonturile spre o latură lumească neaccesibilă din umbra Blancăi.

Dacă vrei să obții ceva, transformă-te, schimbă-ți latura neconvingătoare, fii așa cum îți cer împrejurările să fii.

Totodată vom descoperi în scurt timp că nimeni nu o cunoaște cu adevărat pe Blanca și fiecare piesă de puzzle este menită să creioneze o altă imagine din altă poveste. Când pe firul căutării personale intervine și poliția ce cercetează un jaf minuțios realizat, misterele din jurul Blancăi se încâlcesc fără șansă de soluționare.

Nopțile cenușăresei mi s-a părut o poveste anostă, cu un personaj prostuț, în ciuda misterelor din jurul Blancăi. Sau poate de vină au fost așteptările mele mult prea mari. Cert este că nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor pe nici un plan. O alergătură nebună în noapte sfârșită în brațele așa-zisei iubiri și o încâlceală de evenimente neverosimile în plan real.

Nopțile cenușăresei de Isabel Camblor este disponibil pe site-ul Editurii Rao.

Titlu: Nopțile cenușăresei

Titlu original: Maldita Cenicienta

Autor: Isabel Camblor

Traducere: Adriana Steriopol

Editura: Rao

An de publicare: 2013

Număr de pagini: 247

Lasă un comentariu