Beletristică · Citate · Crimă · drama · Fantasy · literatura contemporana · literatură română · Mister · Paranormal · Recenzii cărţi · Roman distopic · Suspans · Young Adult

Recenzie „Pene, cenușă și elfi” (Pene #2) de M. K. Lynn

Pene, cenușă și elfi vine să ne dea o nouă doză de mister, suspans și suferință. După căderea Leeferionului asupra lumii celor vii, atât demonii, cât și îngerii, și-au întărit rândurile. Năpasta căzută peste lumea lor pare că i-a trezit într-un fel la realitate, situația părând a cere soluții rapide. Al doilea volum din seria Pene îl aduce în prim plan pe Fred Brown, cel mai afectat de evenimentele din Pene, morminte și flori. Din dorința de a se face auzit și văzut, începe a studia din greu pentru a nu se mai simți niciodată vulnerabil. De asemenea, ținta lui este să facă parte din rândurile Gradianului de Gheață. Ce va trebui însă să sacrifice pentru acest țel?

Cel mai greu în lumea asta crudă e să suferi în singurătate. Nu merită să te omori de dragul celor ce îți vor răul.

Fermele de vampiri au nevoie de tot mai multă hrană vie, adică oameni, iar când Alexya se nimerește printre oamenii răpiți pentru acestea totul se spulberă din nou în viața familiei Brown. Fred, distras de demonica Katheryn, se simte cel mai vinovat de neputința apărării surorii sale și, mai ales, de lipsa indiciilor pentru găsirea ei. Pentru a-l putea ține departe de noi dezastre și eventual de o misiune sinucigașă, Fleur îl convinge pe Ben să-l trimită pe Fred într-o misiune secretă pe teritoriu elvețian. Deși nemulțumit de această decizie, pe teritoriul elfilor, Fred va descoperi adevăruri neștiute, călindu-se și transformându-se în îngerul ce nu știa că poate să devină. De asemenea, ura lui față de demoni va căpăta noi valențe datorită frumoasei Katheryn.

Nu-ți poți alege proveniența, dar poți alege să devii mai bun.

În timp ce Fred are propria lui misiune, Fleur încearcă să facă tot posibilul de a-și găsi surioara dar, mai ales să învețe în a avea încredere că Ben va ajunge la Alexya în timp util. Într-un fel, Fleur mi se pare cea mai vulnerabilă. Pe de o parte, este blocată de ideea de a-și descoperi aripile. Trauma de a-și vedea mama în procesul ieșirii aripilor este atât de inoculată în memoria și simțurile ei încât o apariție subită și nesupravegheată îi poate frânge esența îngerească pentru totdeauna. Totodată, fiorii primii iubiri născuți pentru o persoană mai secretoasă și mai misterioasă decât însuși lumea lor și mai dură decât o nucă o pune pe Fleur în dilema urmării propriei inimi și cea de devoțiune pentru o familie haotică care, prin păstrarea de secrete își supun copiii la chinuri și suferințe și mai mari.

– Fiecare dintre noi are anumite scopuri pentru a atinge fericirea.

– Știu. Dar motivele ascunse rănesc mai mult decât rezultatul final.

În paralel cu Fred și Fleur, detenția Alexyei ne demonstrează nepregătirea oamenilor în lumea paranormalului. Alexya ne arată că în ciuda adevărului în mijlocul căruia a crescut, nimeni nu s-a obosit să o antreneze pentru o astfel de situație. Nepregătirea ei este ca un strigăt de durere. Inocența cu care își pune viața în mâinile unui demon apărut în vis ne deconcertează și mai mult. La asta adăugăm și faptul că, deși Fleur este la un pas de Alexya, niciuna nu este îndeajuns de puternică pentru a prinde mâna celeilalte. Pene, cenușă și elfi nu ne pregătește pentru amărăciunea din final.

– De cele mai multe ori oamenii din jurul tău vor să fie ascultați, nu să le fie rezolvate problemele.

M. K. Lynn nu ține cont de nimic. Își tranșează personajele fără milă, ne rupe sufletele-n două fără a ține cont de nimic. Seria Pene nu ne permite să avem favoriți. Întocmai ca un romanul de George R. R. Martin, în seria Pene orice personaj poate fi sacrificat fără milă pe altarul indiferenței și al unei lupte al cărui premiu e greu de văzut.

„Prezentul are ochii nebuni ai plăcerii efemere, iar Compasiunea e mută și nu judecă. Tot ce îmi doresc e să îi aduci înapoi la palat.” Dar nici până El nu a reușit să îi găsească, pentru că fugarii s-au ascuns în inimile celor Vii.

Pe lângă lupta din tabăra îngerească, asistăm și la lupta din tabăra demonică. Seth Morfan, fost general al întunericului, nu numai că trebuie să-și ducă bătălia contra lui Ben Hart, trebuie să lupte și în propria tabără pentru supremație. Black Pit, cel mai înverșunat dușman al său și implicit, cel ce conduce fermele de vampiri face tot posibilul pentru subminarea lui Seth și orice tentativă al celui din urmă împotriva sa s-a finalizat întotdeauna cu un eșec răsunător. Păcat că în lupta celor doi va cădea Alexya. Cine o va folosi drept pion împotriva Gardianului de Gheață rămâne de văzut.

Sacrificiu și durere, așa putem caracteriza volumul Pene, cenușă și elfi. M. K. Lynn este dură și neîndurătoare. Se joacă cu viețile personajelor ei în egală măsură cu cât se joacă cu sentimentele cititorilor ei. Cine vrea să îngroașe rândurile nîndurătoarei M. K. Lynn este invitat să achiziționeze volumul doi al seriei Pene, Pene, cenușă și elfi de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

Titlu: Pene, cenușă și elfi

Serie: Pene

Autor: M. K. Lynn

Editura: Petale Scrise

An de publicare: 2021

Număr de pagini: 564

Lasă un comentariu