Beletristică · Citate · Dragoste · Ficţiune · historical romance · literatura contemporana · literatură română · Recenzii cărţi · Romane de dragoste

Recenzie „Trandafirul scoțian” de Raluca Butnariu

Există momente în viață, momente speciale, peste care praful uitării n-ar trebui să se lase niciodată.

Trandafirul scoțian este o poveste historical romance despre naivitatea copilăriei, orgoliu și mândrie, dragoste și sacrificiu. Raluca Butnariu reușește încă o dată să ne pună inimile pe jar. Prin povestea Rosalindei și a lui Braxthon învățăm că iubirea poate aștepta chiar și cele mai încăpățânate inimi și că se poate reîntoarce precum bumerangul dar de zeci de ori mai puternică. Îți strânge inima mănunchi și o sufocă până îți schimbi crezurile și îți mai rămâne doar dorința ca fericirea ta să fie doar împreună cu sufletul după care tânjește.

–A dracului mai este pielea pe tine!

–N-ai habar cât de a dracului poate fi cu adevărat.

Rosalind întruchipează toate calităților scoțienilor și încă ceva deasupra. Încă de mică vrăjește prin inteligență și întoarce priviri cu al său păr roșu ca „vinul burgund”. Nu degeaba devine nașa Ofeliei după ce, la o vârstă fragedă, reușește să-i salveze viața. Totodată ea este și îngerul protector al oropsiților, fiindcă Dumnezeu nu poate fi mereu cu ochii pe fiecare oaie a turmii sale. Un înger care, după ani de exercițiu și răzbunări tot mai creative, se vede expulzat din sânul familiei după o boacănă de neiertat de cei din jur. Acesta fiind și un moment când prietenia dintre ea și Braxthon se destramă și când orgoliul rănit al Rosalindei decide să închidă ușa către sufletul său tuturor, refuzând cu ostentație de a le răspunde la vreo scrisoare.

Auzise că timpul era cel care putea să vindece rănile sufletului și tindea să creadă acest lucru, pentru că unele dintre amintiri nu mai dureau acum atât de tare. Dar nici măcar timpul nu era atotputernic, căci una dintre acele răni avea să rămână permanent în inima ei.

După paisprezece ani de tăcere, Rosalind și Braxthon ajung din nou față-n față. Ea, o frumusețe ce îngenunchează inimi, văduvă și putred de bogată. El, la fel de chipeș, dorit de toată suflarea feminină și egalul masculin al bogatei Rosalind. Însă, în timp ce inima unuia fâlfâie de noi emoții, celălalt își păstrează cu prisosință tăcerea în care s-a învăluit atâția ani. Dar Braxthon este cunoscut pentru ambiție și constanță. Dar va fi Rosalind ușor de fermecat și înduplecat?

Era o mare diferență în a fi nepăsător și a afișa nepăsarea.

Dar ce știa el despre asta?!?

Înainte să aflăm până unde ne pot purta fiorii dragostei suntem trimiși în misiune. Una ce ar putea curma vieți și destine. Cine va rămâne doar cu amintirile și va trăi cu inima frântă oare? Până pășim în tenebrele pericolului, ne vom amuza, șicana și vom fugi cu toate forțele din calea unei iubiri pe care orgoliul și mândria nu ne vor lăsa să o cuprindem cu brațele. Totodată vom participa și la încercarea salvării unei nestemate a Coroanei. Vom fi oare destul de iscusiți? Rămâne de văzut. Cert este că Trandafirul scoțian trebuie neapărat să fie pe lista de lecturi obligatorii.

–Ei, se pare că trebuie să apelez la regula de aur a indolenței cerești. Aia care împiedică haosul în lumea asta să se dezlănțuie. Nici bunul Dumnezeu nu pleacă urechea la rugăciunile tuturor proș… păcătoșilor. Realizezi ce s-ar întâmpla dacă ar fi atât de smintit să ne îndeplinească tuturor toate dorințele? Iadul s-ar muta aici și și-ar lărgi orizonturile.

Trandafirul scoțian de Raluca Butnariu poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Librex Publishing.

Titlu: Trandafirul scoțian

Autor: Raluca Butnariu

Editura: Librex Publishing

Număr de pagini: 621

An de publicare: 2020

Lasă un comentariu